Niepoort Fine Tawny port

Niepoort Fine Tawny port 75 cl

 

Niepoort Fine Tawny Port, Portugal, Vinho do Porto

 

Niepoort is de naam van een porthuis gevestigd in Vila Nova de Gaia dat door de Nederlander Eduard Kebe in 1842 is opgericht en in 1847 Franciscus Marius van der Niepoort als zakenpartner kreeg. Omdat Kebe niet lang daarna overleed kwam het Porthuis in volledig eigendom van de familie Van der Niepoort. De tegenwoordige (2012) wijnmaker is Dirk van der Niepoort en daarmee de 5e generatie. Zijn zus Verena is uitvoerend directeur sinds 2005. Men maakt er jaarlijks zo’n half miljoen flessen port en is daarmee een van de kleinere porthuizen. Hun port wordt als merk tot de meer zoetere beoordeeld. Er worden alle gebruikelijke typen geproduceerd, van Ruby tot Tawny, van LBV tot Vintage Port.

 

Er worden - zoals door veel andere porthuizen - druiven ingekocht van diverse quinta’s - dat zijn boerenbedrijven die druiven verbouwen - in de Dourovallei. Dit in tegenstelling tot de “single quinta’s” die naast de verbouw van druiven ook zelf hun wijn maken. De ingekochte druiven komen wel allemaal van  A -klasse wijngaarden. Voorheen had Niepoort geen eigen quinta’s. In de jaren 80 zijn er de eerste aangekocht: Quinta do Carril, Quinta de Nápoles en Quinta do Passadouro.

 

De gemiddelde leeftijd van de stokken is 30 jaar. Deze Tawny Port is een blend van jonge Portwijnen met een fustrijping in houten vaten.

Soort Port
Land  Portugal
Druif Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Francisca, Tinta Cao, Tinta Amarela, Sousao
Smaak Amber kleur. In de geur gedroogd fruit, vijgen, rozijnen en krenten. Ook karamel en gebrande noten waarneembaar. Rijpe karamel, gebrande noten, gedroogd fruit pruimen en rozijnen. Intens zachte en zeer lange afdronk. Heel elegant en prachtige balans.
Drinkmoment Heerlijk in combinatie met chocolade desserts, paté en kazen. Probeer met Gorgonzola en noten. Serveertemperatuur tussen de 16 en 18 graden. 
Alcohol  20 %
Oogstjaar n.v.t
Wijnhuis Niepoort
Prijs € 13.99