Laphroaig Select, Single Malt

Naam: Laphroaig Select, Islay Single malt, Schotland

 

In geur rokerig, turf met medicinale en mineralige elementen, vervolgens zoeter met aroma’s van rijp rood fruit, melkchocolade en gerst. Op het einde wat licht drogende tonen van eikenhout. Smaak: rokerig en zacht, maar toch een volle body. Tonen van gember, vanille, groene appel en mint. De afdronk is lekker kruidig, waarbij de kenmerkende rokerige en medicinale tonen weer wat sterker worden. Dit resulteert in een ingetogen en wat toegankelijker versie dan de originele klassieker.

 

 

Select is gewoon een prima introductie in de wonderlijke wereld van Laphroaig. Milder en wat lichter aangezet, maar nog steeds kenmerkend voor de distilleerderij. Deze botteling ( van februari 2014 ) werd geïnspireerd door Ian Hunter, de laatste familielid-eigenaar van de oorspronkelijke oprichters. Voor deze Select werd gebruik gemaakt van Oloroso butts, nieuw Amerikaans eiken, met PX behandelde hogsheads, en first-fill bourbonvaten.

 

De Laphroaig distilleerderij staat aan de zuidkust van Islay, naast Lagavulin en produceert Islay bestverkochte single malt. Laphroaig staat ook in de top tien van best verkochte maltwhisky’s wereldwijd. Laphroaig is een van de weinige Schotse distilleerderijen die nog beschikt over een eigen moutvloer, waar een vijfde van de benodigde gerst wordt gemout; de rest wordt gekocht van mouterij Port Ellen. De distilleerderij heeft in totaal zeven distilleerketels en maakt hiermee zo’n 3,3 miljoen liter drank per jaar. De whisky rijpt op bourbonvaten, afkomstig van distilleerderij Maker’s Mark in Kentucky, beide distilleerderijen zijn eigendom van Beam. Laphroaig maakt een stevige, turfrijke whisky, die volgens sommige een haast medicinale smaak heeft, als jodium. In de jaren 20 van de vorige eeuw was deze smaak een groot voordeel; tijdens de drooglegging in Amerika mocht deze whisky worden verkocht als medicijn. Het huidige aanbod van Laprhoaig omvat Quarter Cask, 10 Years Old, 10 Years Old Cask Strenght, Triple Wood en whisky’s van 15, 18 en 25 jaar oud.

 

 

Soort Islay Malt Whisky
Land van herkomst Schotland
Inhoud 70 cl                                                    
Alcoholpercentage 40%
Prijs € 34.99