Laphroaig Quarter Cask, Single Malt

Laphroaig Quarter Cask, Islay Single Malt, Schotland.

 

Uitgebracht in 2004, extra invloed van het eikenhout, geeft zachter en zoeter karakter door gedeeltelijke rijping op kleinere vaten Quarer Casks van 125 liter. In geur wat vettig en boterachtig, toffee, rum en rozijnen. In smaak explosie van zoetheid, met kruidigheid afgerond met voor de Laphroaig kenmerkende turf.

 

Laphroaig Quarter Cask wordt zoals vroeger in de 19e eeuw de gewoonte was weer op kleine vaten van 125 liter gelagerd. Naarmate de whiskymarkt groeide, werden de vaten steeds groter ivm de opslag en ook het transport was voordeliger. De relatie tussen het fust en de rijping hierin is van essentieel belang. Laphroaig constateerde dat de whisky, die de rijping op kleine vaten onderging, soms meer dan 60% intensiever van smaak werd door het langere contact met het hout, dan de grotere vaten. Na de eerste rijping in eiken vaten en daarna op de vernieuwde Quarter casks en het laten rijpen van de maltwhisky op deze vaten in de authentieke Dunnage Warehouses en ook met de non chill-filtered botteling op 48% alc. geven aan deze Single Islay Malt een verrassende en unieke smaak met finesse en mooie aroma's

 

De Laphroaig distilleerderij staat aan de zuidkust van Islay, naast Lagavulin en produceert Islay bestverkochte single malt. Laphroaig staat ook in de top tien van best verkochte maltwhisky’s wereldwijd. Laphroaig is een van de weinige Schotse distilleerderijen die nog beschikt over een eigen moutvloer, waar een vijfde van de benodigde gerst wordt gemout; de rest wordt gekocht van mouterij Port Ellen. De distilleerderij heeft in totaal zeven distilleerketels en maakt hiermee zo’n 3,3 miljoen liter drank per jaar. De whisky rijpt op bourbonvaten, afkomstig van distilleerderij Maker’s Mark in Kentucky, beide distilleerderijen zijn eigendom van Beam. Laphroaig maakt een stevige, turfrijke whisky, die volgens sommige een haast medicinale smaak heeft, als jodium. In de jaren 20 van de vorige eeuw was deze smaak een groot voordeel; tijdens de drooglegging in Amerika mocht deze whisky worden verkocht als medicijn. Het huidige aanbod van Laprhoaig omvat Quarter Cask, 10 Years Old, 10 Years Old Cask Strenght, Triple Wood en whisky’s van 15, 18 en 25 jaar oud.

 

Soort Islay Malt Whisky
Land van herkomst Schotland
Inhoud 70 cl                                                    
Alcoholpercentage 48%
Prijs € 42.99