Jameson Irish Whiskey

Jameson Irish Whiskey

 

Kleur is koper goud. In geur fruitig,licht, bloemig en peperig. In smaak zachte ondertonen van sherry, vanille en zoete kruiden. Afdronk is zuiver, zacht en elegant. Jameson is een Ierse whiskey. Het bedrijf werd in 1780 in Dublin opgericht door John Jameson. In 1966 ontstond de Irish Distillers Group door een samenwerkingsverband tussen Cork Distillers, Jameson and John Powers. De distilleerderij in Middleton produceert de meeste Ierse whiskey. Jameson is de best verkochte Ierse whiskey ter wereld. In 1780 kocht John Jameson, een Schotse zakenman, de Bow Street Distillery die toen zo'n 30.000 liter per jaar produceerde. Tegen de eeuwwisseling was het de tweede producent in Ierland en een van de grootste in de wereld met een productie van een miljoen liter per jaar. Dublin was op dat moment het centrum van de whiskeywereld. Het was na rum de populairste sterke drank en internationaal was Jameson, tegen 1805, de populairste whiskey. Vandaag de dag Jameson is de derde Single Malt Whiskey producent ter wereld.

 

Irish whiskey moet worden gemaakt in Ierland en de Ieren hanteren de spelling ‘whiskey’, terwijl de Schotten whisky spellen zonder ‘e’. De meeste Ierse whiskey is driemaal gedistilleerde ongeturfde malt, terwijl de Schotse tweemaal wordt gedistilleerd. En net als de Scotch rijpt Ierse whiskey op houten vaten, minimaal drie jaar. De afwezigheid van turf in de meeste bekende Ierse whiskeys, in combinatie met de drievoudige distillatie, resulteert in zachte drank met een fruitig karakter. Een ander belangrijk verschil is het gebruik van ongemoute en gemoute gerst bij de pure pot still-distillatie. Smaakbepalend is de rijping op vat, maar het gebruik van ongemoute gerst geeft een unieke smaak. Sinds de 6e eeuw wordt al drank gestookt in Ierland, thuis stoken was gebruikelijk, totdat de Tudors Ierland binnentrokken en vanaf 1608 begon de staat stookvergunningen af te geven.

 

Tegen het einde van de 18e eeuw waren er zo’n tweeduizend distilleerderijen in bedrijf, waarvan de meeste illegaal. In 1885 waren er slechts 28 legale distilleerders en in die tijd gold Ierse whiskey als de beste en de vier grote distilleerderijen van Dublin waaronder John Jameson hadden een gezamenlijke opbrengst van bijna 20 miljoen liter per jaar. Daarbij vergeleken hadden de Schotse distilleerderijen een opbrengst in die tijd van 400.000 liter per jaar. Dat waren hoogtijdagen van Ierse whiskey. Hoewel de nieuwe kolomketel werd geperfectioneerd door de Ier Coffey, bleven de Ierse stokers hardnekkig hun koperen ketels gebruiken, terwijl de Schotten deze efficiënte manier van distilleren dankbaar aangrepen en daarmee de weg openden voor het succes van de Schotse whiskyblends. In 1922 werd de Ierse Vrijstaat gesticht en handelsembargo’s leidden ertoe dat Iers distillaat niet werd toegelaten in de voornaamste exportlanden: Groot Brittannië, het Britse rijke en door de drooglegging in 1920 was ook de Amerikaanse markt verboden terrein. Het betekende het einde van veel distilleerders, enkele distilleerders overleefden zoals Jameson, Powers en Cork door in 1966 de krachten te bundelen en vormden de Irish Distillers Group. Uiteindelijk verlieten ze hun distilleerderijen en verhuisden naar een nieuwe moderne distilleerderij in Midleton. Begin jaren 70 verwierven ze ook distilleerderij Old Bushmills. De toekomst voor Ierse whiskey lag open en het bedrijf werd in 2011 gekocht door Jim Beam. Ook andere drankfirma’s zagen potentieel in Ierse whiskey en investeerden flink in hun merken. Ierse whiskey is puur en hip en heerlijk in de Irish Coffee:

 

Irish coffee is uitgevonden in 1942, het werd voor het eerst geschonken op het vliegveld Toynes. Op het vliegveld kwamen een paar vermoeide passagiers aan, deze passagiers hadden trek in een kopje koffie. Joe Sheridan die achter de bar stond, dacht dat ze wel een extra opkikker konden gebruiken dan alleen een kopje koffie. Hij gaf de passagiers een kop koffie met Ierse whisky erin. Een van de passagiers vroeg of dit Braziliaanse koffie was? Joe antwoordde: "No, my friend, this is Irish Coffee."

 

Het beste recept voor Irish coffee:

 

1 kop koffie sterke (1dl)

1 borrelglas Ierse whisky (bijv. Jameson, Busmills of Tullamore Dew)

Bruine suiker

Geslagen room (geen slagroom)

Verdere benodigdheden:

Irish coffee glas, schotel, theelepel. eetlepel

 

Bereiding:

 

Begin met het opkloppen van de room, voeg daar suiker aan toe. Giet in het Irish coffee glas kokend water. Als het glas goed warm is, giet dan het water uit het glas. Doe in het glas 2 theelepels bruine suiker, giet de whisky over de suiker. Roer de whisky en de bruine suiker goed door elkaar. Giet de koffie in het glas ( op het Irish coffee glas staat een streepje voor de hoeveelheid koffie). Giet de geslagen room over de bolle kant van de eetlepel over de koffie heen. Let op: de koffie en de room mogen zich niet met elkaar mengen.

 

 

 

Soort Malt Whiskey
Land van herkomst Ierland
Inhoud 100 cl                                                    
Alcoholpercentage 40%
Prijs €26.99