Jack Daniel’s Tennessee

Jack Daniel’s Tennessee Whiskey 100CL

 

 

Kleur is donker goud. In geur aroma’s van getoast eiken, houtskool en zoete honing. In de smaak vanille, karamel, mokka, zoete mais en peper. In de afdronk hint van vers eikenhout.

 

Jack Daniel’s is een premiumkwaliteit sour mash Tennessee Whiskey en is afkomstig uit de oudste whiskey distilleerderij van Amerika en is wereldwijd de meest verkochte Amerikaanse whiskey. Alhoewel het product aan alle wettelijke vereisten voor Straight Bourbon voldoet, prefereert de firma de classificatie Tennessee Whisky. Uniek is de houtskoolfiltering die Jack Daniel’s een Tennessee Whiskey maakt en geen ‘Bourbon’. Sour Mash is een distillatiemethode waarbij een speciale vergistingtechniek wordt toegepast. Eénderde gist van de vorige vergisting wordt vermengd met tweederde nieuwe gisten en toegevoegd aan het beslag, hierdoor krijgt het distillaat zijn extra kenmerkende aroma’s.

 

Geschiedenis:

 

Jack Daniel’s wordt geproduceerd in Lynchburg, Tennessee; gelegen in de “dry county” Moore. De whisky is dus niet beschikbaar voor verkoop of consumptie in de county waarin hij gedistilleerd wordt! De distilleerderij werd in 1866 gesticht door Jasper Newton “Jack” Daniel en hij overleed in 1911. In 1907 had hij de distilleerderij al overgedragen aan zijn favoriete neef Lem Motlow. Deze op zijn beurt liet de distilleerderij na aan zijn vijf kinderen bij zijn dood in 1947. In 1910 werd Tennessee droog gelegd en verplaatste de productie zich naar St. Louis, Missouri en Birmingham, Alabama. De productie stopte totaal tijdens de nationale drooglegging van 1920 tot 1933. De herstart in Lynchburg vond pas in 1938 plaats, omdat de droogleggingwetten daar langer golden. Als gevolg van de oorlog werd er ook tussen 1942 en 1947 niet gedistilleerd. Het water voor Jack Daniel’s komt uit een bron, Cave Spring, met uitstekend water, koel, helder en vrij van onzuiverheden als ijzer. De bron was een ontdekking van Jack en is nog steeds het belangrijkste bestanddeel van Jack Daniel's Tennessee Whiskey. De distilleerderij ligt verscholen in een dal, de contouren van de gebouwen worden verzacht door struikgewas en groene heesters. Een rotswand onthult een grot van ongeveer zes meter hoog en de waterbron moet zeker dieper liggen dan 2000 meter, deze bron is nog nooit opgedroogd. Jack Daniel’s wordt gefilterd over esdoornhoutskool. In de distilleerderij zijn de houten filtreerkuipen in de vloer verzonken. De drie meter hoge houtskoollaag rust op een wollen deken. Direct boven de houtskoollaag bevindt zich een wirwar van koperen pijpen die geperforeerd zijn. Door deze gaatjes drupt de whiskey op de houtskool en wordt zo gefilterd. Het blijven druppels die uit de gaatjes komen, dit worden nooit straaltjes. Een uniek proces voor deze unieke Tennessee Whiskey. Sinds 1956 is Jack Daniel’s eigendom van de Brown-Forman Corporation.

 

Wat is Bourbon; Whiskey afkomstig uit de VS met als belangrijkste kenmerk, het recept van het beslag. Straight bourbon wordt geproduceerd van minimaal 51% maïs, Straight rye van minimaal 51% rogge. Bourbon wordt tweemaal gedistilleerd. De eerste maal in een zogenaamde "beer still", de tweede maal in een "doubler". De naam Bourbon mag uitsluitend gebruikt worden voor Amerikaanse whiskeys die ten minste twee jaar gerijpt hebben in geblakerde eikenhouten vaten en waarvan de mashbill (het recept) ten minste 51% maïs bevat. Staat er echter 80% of meer maïs op de mashbill dan moet de whiskey "Straight Corn Whiskey" worden genoemd. Wanneer de whiskey ten minste een jaar en een dag in Kentucky heeft gerijpt, mag deze whiskey "Kentucky Bourbon" worden genoemd. Bourbon kan overal in de VS worden gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld ook bourbon gemaakt in onder andere Virginia (Virginia Gentleman). Het bekende whiskeymerk "Jack Daniel's", afkomstig uit Tennessee, is volgens de letter van de wet ook bourbon. Maar omdat deze whiskey voor het rijpen door een drie meter dikke laag houtskool van esdoorn wordt gefilterd,"charcoal mellowing" genoemd, werd, om zich te onderscheiden van de andere (Kentucky) bourbons, de naam 'Tennessee Whiskey' in het leven geroepen, naar de staat waar de distilleerderij staat.

 

Productie proces Schotse whisky

 

Soort American Whiskey
Land van herkomst USA
Inhoud 100 cl                                                    
Alcoholpercentage 40%
Prijs € 30.99