Dow’s Crusted Port

Dow’s Crusted Port

Dow’s Crusted Port is een Britse creatie afkomstig uit Portugal, Douro en is geassocieerd met de Britse porthuizen.  De wijn is een blend van verschillende goede jaargangen, elk minimaal twee jaar gerijpt in vaten, alvorens te blenden en te bottelen zonder filtratie. Vervolgens drie jaar rijping op fles. Door de rijping op fles ontstaat een Vintage achtige stijl port, waarbij depot vorming in de fles kan ontstaan.

 

Proefnotitie: In het glas een donkere karmozijnen tint. De geur is krachtig met een romige textuur van zwart fruit, viooltjes, rozenblaadjes en teer. Ondersteund door rijpe tannines en fijne zuren. Indrukwekkend. De stijl lijkt op Vintage port, intens, krachtig, zoet en complex met een rijke lange afdronk. Met als groot voordeel dat deze Crusted Port klaar is om te drinken.

 

Wijn en Spijs: Een uitstekend toetje op zichzelf! Heerlijk in combinatie met  chocolade nagerechten en een zeer goede match met blauw schimmelkazen. Klassiek met Stilton!  Zet de fles eerst een tijd rechtop voor opening, zodat het depot kan bezinken. Een uur of twee in de karaf decanteren alvorens uit te schenken. Kan ook nog in eigen kelder gewoon doorrijpen.

 

Poor man's vintage... ? In ieder geval een betaalbaarder alternatief voor een Vintage port. Gemaakt van Druivensoorten: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz. Aanbevolen serveertemperatuur is 14 -16 graden.

Soort Port Crusted, Bottle Matured
Land  Portugal, Douro
Druif Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barocco, Tinta Roriz.
Smaak In de geur krachtig. De smaak heeft een romige textuur, zwart fruit, geparfumeerd met viooltjes, rozenblaadjes en chocolade. Indrukwekkende balans tussen rijpe tannines en aangenaam fijne zuren. De stijl lijkt op Vintage port omdat hij rijkelijk gestructureerd en gearomatiseerd is. De Crusted Port is door zijn fust en flesrijping eerder op dronk en langer op dronk en Crusted Port is aanzienlijk voordeliger dan een Vintage port.
Drinkmoment Een uitstekend toetje op zichzelf! Maar natuurlijk ook te genieten samen chocolade nagerechten. Een zeer goede match met blauw schimmelkazen. Klassiek met Stilton!  Zet de fles eerst een tijd rechtop voor opening, zodat het depot kan bezinken. Een uur of twee in de karaf decanteren alvorens uit te schenken Kan ook nog in eigen kelder gewoon doorrijpen.Serveertemperatuur tussen de 16 en 18 graden. 
Alcohol  20 %
Oogstjaar 2013, blend van verschillende jaargangen, 2 jaar fust rijping, 3 jaar fles rijping.
Wijnhuis Dow's
Prijs € 29.99