Bushmills Original

Bushmills Original Irish Whiskey

 

Kleur is amber, goud. In geur licht kruidig, romig, vanille. In smaak vol, honing, zoet. In afdronk zacht en medium lang. Distilleerderij Bushmills staat in County Antrim in Noord-Ierland, niet ver van de beroemde rotsformatie aan de kust, de Giant’s Causeway. De distilleerderij is opgericht in 1784 en daarmee is Bushmills één van de oudste distilleerderijen ter wereld. In 1608 was al een stookvergunning uitgegeven door koning Jacobus I. In 1885 woedde er een grote brand die bijna het gehele gebouw in de as legde. De distilleerderij werd snel herbouwd, maar het was nog niet gedaan met de moeilijkheden, de Ierse onafhankelijkheidsoorlog, handelsembargo’s en drooglegging in Amerika waren de oorzaak voor de lage productie en verkoop. Tientallen distilleerderijen moesten hun deuren sluiten, Bushmills wist deze slechte tijden te doorstaan. Deze periode behoort tot het verleden en nu staat de Ierse whiskey en Bushmills weer volop in de belangstelling. De verkoop is wereldwijd sterk gegroeid, de afgelopen jaren heeft eigenaar Diageo veel geïnvesteerd in de Bushmills en produceert uitsluitend maltwhiskey. Aangezien Bushmills niet over kolomketels beschikt, wordt voor de blends grain whiskey afgenomen van Midleton. Bushmills productie omvat single malts van 10,16 en 21 jaar oud. Daarnaast zijn de twee voornaamste blends Bushmills Original en Bushmills Black Bush.

 

Irish whiskey moet worden gemaakt in Ierland en de Ieren hanteren de spelling ‘whiskey’, terwijl de Schotten whisky spellen zonder ‘e’. De meeste Ierse whiskey is driemaal gedistilleerde ongeturfde malt, terwijl de Schotse tweemaal wordt gedistilleerd. En net als de Scotch rijpt Ierse whiskey op houten vaten, minimaal drie jaar. De afwezigheid van turf in de meeste bekende Ierse whiskeys, in combinatie met de drievoudige distillatie, resulteert in zachte drank met een fruitig karakter. Een ander belangrijk verschil is het gebruik van ongemoute en gemoute gerst bij de pure pot still-distillatie. Smaakbepalend is de rijping op vat, maar het gebruik van ongemoute gerst geeft een unieke smaak. Sinds de 6e eeuw wordt al drank gestookt in Ierland, thuis stoken was gebruikelijk, totdat de Tudors Ierland binnentrokken en vanaf 1608 begon de staat stookvergunningen af te geven. Het jaartal 1608 prijkt nog steeds op de whiskeyflessen van Bushmills, deze distilleerderij maakt aanspraak op de titel van ’s wereld oudste distilleerderij met een licentie.

 

Tegen het einde van de 18e eeuw waren er zo’n tweeduizend distilleerderijen in bedrijf, waarvan de meeste illegaal. In 1885 waren er slechts 28 legale distilleerders en in die tijd gold Ierse whiskey als de beste en de vier grote distilleerderijen van Dublin waaronder John Jameson hadden een gezamenlijke opbrengst van bijna 20 miljoen liter per jaar. Daarbij vergeleken hadden de Schotse distilleerderijen een opbrengst in die tijd van 400.000 liter per jaar. Dat waren hoogtijdagen van Ierse whiskey. Hoewel de nieuwe kolomketel werd

 

geperfectioneerd door de Ier Coffey, bleven de Ierse stokers hardnekkig hun koperen ketels gebruiken, terwijl de Schotten deze efficiënte manier van distilleren dankbaar aangrepen en daarmee de weg openden voor het succes van de Schotse whiskyblends. In 1922 werd de Ierse Vrijstaat gesticht en handelsembargo’s leidden ertoe dat Iers distillaat niet werd toegelaten in de voornaamste exportlanden: Groot Brittannië, het Britse rijke en door de drooglegging in 1920 was ook de Amerikaanse markt verboden terrein. Het betekende het einde van veel distilleerders, enkele distilleerders overleefden zoals Jameson, Powers en Cork door in 1966 de krachten te bundelen en vormden de Irish Distillers Group. Uiteindelijk verlieten ze hun distilleerderijen en verhuisden naar een nieuwe moderne distilleerderij in Midleton. Begin jaren 70 verwierven ze ook distilleerderij Old Bushmills. De toekomst voor Ierse whiskey lag open en het bedrijf werd in 2011 gekocht door Jim Beam. Ook andere drankfirma’s zagen potentieel in Ierse whiskey en investeerden flink in hun merken. Ierse whiskey is puur en hip en heerlijk in de Irish Coffee:

 

Irish coffee is uitgevonden in 1942, het werd voor het eerst geschonken op het vliegveld Toynes. Op het vliegveld kwamen een paar vermoeide passagiers aan, deze passagiers hadden trek in een kopje koffie. Joe Sheridan die achter de bar stond, dacht dat ze wel een extra opkikker konden gebruiken dan alleen een kopje koffie. Hij gaf de passagiers een kop koffie met Ierse whisky erin. Een van de passagiers vroeg of dit Braziliaanse koffie was? Joe antwoordde: "No, my friend, this is Irish Coffee."

 

Het beste recept voor Irish coffee:

 

1 kop koffie sterke (1dl)

1 borrelglas Ierse whisky (bijv. Jameson, Busmills of Tullamore Dew)

Bruine suiker

Geslagen room (geen slagroom)

Verdere benodigdheden:

Irish coffee glas, schotel, theelepel. eetlepel

 

Bereiding:

 

Begin met het opkloppen van de room, voeg daar suiker aan toe. Giet in het Irish coffee glas kokend water. Als het glas goed warm is, giet dan het water uit het glas. Doe in het glas 2 theelepels bruine suiker, giet de whisky over de suiker. Roer de whisky en de bruine suiker goed door elkaar. Giet de koffie in het glas ( op het Irish coffee glas staat een streepje voor de hoeveelheid koffie). Giet de geslagen room over de bolle kant van de eetlepel over de koffie heen. Let op: de koffie en de room mogen zich niet met elkaar mengen.

 

 

Soort Irish Whiskey
Land van herkomst Ierland
Inhoud 70 cl                                                    
Alcoholpercentage 40%
Prijs €18.99