Bowmore 12 years old, Single Malt

Bowmore  12  years  old,  Islay  Single  Malt, Schotland 

 

Kleur is koper. Geur elegant, verfijnd, zeewier, fris en wat turf. In smaak wat vanille, wat kruidig eikenhout, lichte rokerig. Afdronk lang, karaktervol maar zacht.

 

Bowmore, deze distilleerderij ligt in het hart van het eiland, in het dorp Bowmore, de ‘hoofdstad’ van Islay. Het is de oudste distilleerderij van Islay en ook een van de oudste van Schotland, in 1779 opgericht door John Simpson. Gedurende de eerste jaren verwisselde de distilleerderij vaak van eigenaar. In 1963 werd de distilleerderij gekocht door Stanley P. Morrison voor het vorstelijke bedrag van £ 117.000. Hij richtte Morrison Bowmore op en was eigenaar van Glen Garioch en Auchentoshan. Het bedrijf groeide en werd in 1994 gekocht door Suntory. Bowmore is een van de zeer weinige Schotse distilleerderijen die nog een eigen moutvloer hebben, waar ongeveer een derde van de benodigde mout wordt geproduceerd. De rest wordt ingekocht bij mouterij Port Ellen. Bowmore whisky is slechts half zo zwaar geturfd als die van Ardberg, Lagavulin en Laproaig. Bowmore propageert een van de beste distilleerderijen van het eiland te zijn. Bowmore laat zijn whisky rijpen op bourbon- en sherryvaten en een enkele keer ook op wijn- en portvaten. Het aanbod van Bowmore is enorm groot en omvat een paar ongelooflijk oude uitgaven, die voor duizenden ponden van de hand gaan. Bij Wijnen en Dranken vindt u een mooie collectie Bowmore Single Malt Scotch Whisky.

 

Islay, dit kleine eiland voor de westkust van Schotland wordt wel het ‘whisky eiland’genoemd: op een oppervlakte van amper 620 m2 staan maar liefst acht werkende distilleerderijen. In het verleden was Islay het gebied van de plaatselijke vorsten, de Lords of the Isles. Eeuwenlang was het eiland onafhankelijk en dat komt ook goed tot uiting in de unieke smaken van de plaatselijke maltwhisky. De bodemgesteldheid resulteert in bijzonder krachtige maltwhisky’s. Dankzij de turfrijke bodem zijn deze whisky’s vaak rijk aan fenolen. Winterstormen drijven het zilte water over het land en de turf, wat ook een van de karakteristieken van Islaywhisky verklaart. Als deze tuf bij Lagavulin, Ardberg en Laphroaig wordt gebruikt bij het eesten van gerst, resulteert dit in een krachtige, haast medicinale smaak, met veel turfrook, zilt en jodium. In het noorden van het eiland wordt een heel andere whisky gestookt. Bruichladdich, heropend in 2001 en Bunnahabhain gebruiken bronwater dat nog niet over turf is gevloeid. Ook gebruiken ze licht geturfde of ongeturfde gerst, waardoor hun huiswhisky’s milder en lichter worden. Daarnaast heeft Bruichladdich echter ook de misschien zwaarst geturfde whisky ter wereld: Octomore. Distilleerderij Bowmore, in het midden van het eiland, ligt qua stijl tussen de noordelijke en zuidelijke Islaywhisky’s in. Hier wordt wat turf gebruikt, maar zonder dat dit een medicinale smaak oplevert en er zijn zelfs ondertonen van toffee en bloemen te bespeuren.

 

Productie proces Schotse whisky

 

Soort Islay Malt Whisky
Land van herkomst Schotland
Inhoud 70 cl                                                    
Alcoholpercentage 40%
Prijs €34.99